torstai 16. lokakuuta 2014

Minun urheilulajini

"Eihän pesäpallo ole edes urheilua, eihän siinä tule edes hiki.."

Kuinka monesti olenkaan kuullut kyseiset sanat, ja valitettavasti olette olleet väärässä. Haluaisinkin siksi vähän valaista teille, minkälaista elämää pesäpalloilija viettää urheilun kuin tavallisen elämän parissa.

Syksyisin on tarkoitus hankkia pohjaa tulevalle kaudelle. Hankkia peruskestävyyttä lenkkipolkujen ja salitreenien kautta. Lenkit ovat tunnista-puoleen toista ja sykkeet pidetään matalana. Salitreeneissä taas haetaan enemmän hapottavaa ja raskasta harjoitusta kuin kevyttä ja terähtävää. Talvisin painot tankojen päässä kasvavat ja nostellaan painoja kunnolla. Harjoitellaan tiiviisti nopeutta, että pesävälit menisivät kesällä lujasti. Tavoitteena aina parantaa edellisvuodesta 30m juoksuaikaa! Keväällä kun pelikausi lähenee aletaan hakea herkistelyä ja terävyyttä. Talvella tehdyt hitaat ja raskaat sarjat muuttuvat kevyiksi ja nopeiksi sarjoiksi. Kaikki voitava on tehty, enää ei voida hakea voimaa kesää varten. Pesäpallokausi alkaa toukokuussa. Silloin pelejä kerääntyy 2-4 peliä/viikkoon. Pelien lisäksi on harjoiteltava myös juoksua, tehtävä kevyttä räjähtävää voimaa sekä harjoitella lajia, että toistot ja harjoitellut asiat pysyvät päässä. Kesä on yleensä todella tiivis ajanjakso. Pelit jatkuvat aina joukkueesta riippuen elo-syyskuulle. Loppukesää kohden pelit kovenevat ja taistellaan aina mahdollisimman parhaasta sijoituksesta. Tänä vuonna sijoituksemme oli SM-hopea. Kauden päätyttyä jokainen urheilija pitää itselleen sopivan pituisen täysilevon. Onko se sitten viikko, vai kaksi vai jollekkin kuukausi? Itselle viikon tauko teki hyvää ja sitten sitä oltiinkin jo lenkkipoluilla ja rautaa nostelemassa. Ylimenokausi on yleensä 1-2kk pituinen jakso, jolloin jokainen harjoittelee itse tai joukkueensa mukana sitä peruskestävyyttä ja -kuntoa. Kohta on taas yksi ylimenokausi pulkassa ja aloitettava 11. pelikausi!

Lyhykäisyydessään: pesäpallo on urheilua jos siitä tekee sitä. Treenimäärät vaihtelevat 5-11kertaan viikossa ja monipuolisuus on kultaa. Harjoittelemme lajia (lyöminen, heitto), fysiikkaa juoksutreenien ja punttisalitreenien kanssa, ja liikkuvuutta sekä päälle kaikki oheiset liikunnat. Hien saa siis todellakin pintaan! Pesäpallopelissä pelaaja juoksee keskimäärin samanverran kuin jalkapalloilija omassa pelissään! Pesäpalloilijan elämä pyörii koko vuoden urheilun parissa, ja aika onkin sen vuoksi joskus todella kortilla. Mutta jokainen tavoitteellinen urheilija tietää varmasti, että unelmia ja saavutuksia pitää jahdata ja erityisesti tehdä töitä niiden eteen!

Toivottavasti osasin selkeyttää ajatuksianne pesäpallosta!





2 kommenttia:

  1. Ihanaa pesäpallojuttuja, jäin lukijaksi ihan siitä syystä :) Itsekin olen pelannut junnuna pesistä ja näin "aikuisena" yritin myös, mutta se jengi ei vain ollut mua varten. Nykyään tyydyn vaan seuraamaan Jymyn matsit telkkarista ja mahdollisuuksien mukaan livenä. Ei oo meinaan helppoa PK-seudulta singahtaa Jymyn kotipeleihin :)

    Pesis on kyllä ehdottomasti urheilua ympäri vuoden väitti muut mitä tahansa :)

    VastaaPoista
  2. Voi ihana kommentti, kiitos piristit päivääni! :) Suosittelen kyllä vielä kokeilemaan pesäpalloa, sielläpäin on kumminkin monta eri joukkuetta!

    VastaaPoista